17. joulukuuta 2018

Riipaiseva joulusiivo - #17



JOULUKALENTERI #17

Taiteilija Kaarlo Atran eli Karl Enqvistin neiti Fanny Davidsonille Kööpenhaminasta 21.10.1904 lähettämä postikortti. Kortti on ehkä osoitettu toimittaja Fanny Davidssonille, vaikka Atra kirjoittaa nimen yhdellä s-kirjaimella. - Kaarlo Enqvist-Atran arkisto. Coll.17.8.
sivu 295

☆☆☆

Sillä mitä tämä päivä oikeastaan sisälsi? Pääasiallisesti joulusiivon. Mutta siitä, mitä siihen sisältyi, oli hänen - tällaisena kuin hän nyt oli - tunnettava ainoaksi tärkeäksi muutamat vähäiset, mutta tuskalliset yksityiskohdat. Siivota huone - eihän hän toki ollut laiska ja haluton! Mutta hävittää sohvanpieluksesta siihen painautuneen miesselän jättämä syvennys - tuhkakupista vierasta merkkiä olevat savukkeenpätkät - tuulettaa huone, jotta raitis ilma häätäisi muistokylläisen savukkeen ja hiusveden tuoksusekoituksen, se vaati enemmän kuin mihin hän tunsi kykenevänsä. Se vaati rohkeutta katsoa vielä kerran silmästä silmään kaikkea, mikä oli ollut, mikä vielä puhui huoneen ilmapiirissä saaden yhä vastauksen kipeästi särisevältä hermolta hänessä itsessään - ja jonka yli hänen olisi astuttava - tyhjyyteen.

Ote Helvi Erikssonin kirjoittamasta kertomuksesta ”Joulusiivo”. Maailman joulu. Karisto 1935.
sivu 349



Naisia Kansalliskirjastosta. Aarteita kirjaston kätköistä, toimittanut Marjut Hjelt, Into (2018)
TÄSTÄ avautuvat kaikki joulukalenterin luukut aikanaan.

Kirja on ostettavissa vuodenvaihteeseen asti vain Kansalliskirjaston palvelutiskiltä, Unioninkatu 36, Helsinki. Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Liity Kansalliskirjaston ystäviin / Tarkista aukioloajat

8 kommenttia:

  1. Riipaiseva joulusiivo.

    Tuo Hjeltin toimittama kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Toivottavasti jaksan raahautua vielä keskustaan ennen vuodenvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on tosi kiinnostavia välähdyksiä naisten elämästä. Ymmärtääkseni kirja tulee vuoden alusta myyntiin moniin pisteisiin. Joku sopimusjuttu.

      Poista
  2. Ihana kortti!!
    Mukavaa joulunalusviikkoa sinne!

    VastaaPoista
  3. Postikortti on hurmaava, mutta tuo ote tuli sen verran iholle, että on yksi painava syy lisää jättää tänä(kin) vuonna ne komerot rauhaan ja unohtaa hyllypapereiden vaihto:) leppoisia joulunodotuspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jouluun ja muihin pyhiin liittyy usein tragiikkaa ja tuskallisia muistoja. Kun erosin (kauan sitten) oli vuoden kaikki pyhät tarvottava läpi. Seuraavana vuonna oli helpompaa. Meillä siivotaan jouluksi vaan näkyvät paikat :) Mukavaa joulunalusviikkoa.

      Poista
  4. On ollut mielenkiintoista seurata, miten naisten elämä on muuttunut aikojen saatossa. Olisi kutkuttavaa saada Hjeltin toimittama kirja hyppysiinsä.
    Mukavaa joulunalusviikkoa Riitta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä vanhoissa teksteissä näkyy hienosti miten kieli on kehittynyt. Monipuolisen kattauksen on Marjut Hjelt lukijalle poiminut, vuoden jokaiselle päivälle kuva tai teksti - olen valinnut vain lyhyempiä mukaan joulukalenteriin..

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.