14. joulukuuta 2018

Rouwas-seura köyhäinhoidon asialla - #14


JOULUKALENTERI #14

Tuntemattoman taiteilijan tekemä japanilaisaiheinen aikakauslehden kansi.
Seura 5. 1926.
sivu 143

☆☆☆

Kerjäläisiä warten tulee piakkoin perustettawaksi waiwais- ja työhuone. Lukioillemme lienee ehkä tunnettu asia, että eräs Hämeen läänin maaherra Stichaeus aikoinaan on lahjoittanut melkoisenkin pää-oman tätä tarkoitusta warten. Pää-oma kuitenkin ei anna niin suuria korkoja, että niillä saattaisi niin suurta laitosta woimassa pitää. Täkäläinen rouwas-seura on sentähden luwannut woimiensa mukaan laitosta auttaa.

Hämeen Sanomat. Hämeenlinna 18.11.1881. - Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivu 318


Naisia Kansalliskirjastosta. Aarteita kirjaston kätköistä, toimittanut Marjut Hjelt, Into (2018)
TÄSTÄ avautuvat kaikki joulukalenterin luukut aikanaan.

Kirja on ostettavissa vuodenvaihteeseen asti vain Kansalliskirjaston palvelutiskiltä, Unioninkatu 36, Helsinki. Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Liity Kansalliskirjaston ystäviin / Tarkista aukioloajat

6 kommenttia:

  1. Kaunis on tuo Seuran kansikuva :)
    Ajatella, että maaherra on lahjoittanut pääoman köyhiä varten, mutta siitä pidetään tiukasti kiinni. Mietitään vaan, että korkotulot eivät riitä, joten köyhät eivät siis saa käyttöön apua minkä tarvitsevat.
    Köyhyyttä ym. varten on tänäkin päivänä valtavasti erilaisia tahoja mm. Unicef, Lasten kummit, Kirkon ulkomaanapu, Pelastusarmeija jne. Näin joulun aikaan kymmenet eri tahot keräävät lahjoja lapsille, jotka muuten eivät saisi lahjoja. Hursti jakaa ruokaa tarvitseville, samoin ruoanjakoa on melkein joka kaupungissa ja kunnassa Suomessa.
    Hyväksyn ilomielin suoran toiminnan, jossa apu menee suoraan tarvitsevan luokse, mutta sitten vieroksun näitä mainoksia, joissa sanotaan anna lahjaksi kaivo tai vuohi, sillä tiedän, että ennenkuin kukaan sitä vuohta saa, niin lahjoituksia pitää olla valtavasti, että se taho, joka pyörittää toimintaa, saa omat kulunsa peitettyä. Euron lahjoituksesta ehkä pari senttiä menee siihen tarkoitukseen kuin on mainostettu. Ehkä se parikin senttiä on liioiteltu.
    Suomalaiset ovat innokkaita lahjoittajia, hyväsydämisiä ja auttavaisia ihania ihmisiä 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastikään oli uutisissa, miten tavattoman paljon lapsia on lastensuojelu- ja sosiaalihuollon palveluiden piirissä. Ja näytettiin kun työntekijät kävivät valitsemassa 'omille lapsilleen' joululahjoja. Köyhyyttä, osattomuutta ja syrjäytymistä on edelleen valtavasti, kuten sanot Mai. Surullista.

      Netistä löytyy paljon tietoa köyhäinhoidon ja sosiaalihuollon historiasta. Tässä yksi linkki, josta oheinen ote http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/9historia/sosiaaliturva/vaivaishoidosta_koyhainhoitoon

      "Vuoden 1879 asetuksen mukaan kunnilla oli velvollisuus avustaa vain työkyvyttömiä ja sairaita, vanhuksia ja alaikäisiä. Kuntia ei velvoitettu järjestämään katovuoden tai muun onnettomuuden sattuessa yleisiä töitä hätää kärsiville. Työkykyisten henkilöiden avustaminen jäi kuntien omaan harkintaan: heille sai antaa apua vain työtä vastaan. Siksi jokaisen kunnan tuli perustaa joko yksin tai yhdessä muiden kuntien kanssa työlaitos.”

      Poista

  2. Seura on julkaistu äitini syntymän aikoihin.
    Tämä 1880-luvulta oleva kirjoitus köyhäinhoidosta saa mietteliääksi.
    Suomessa asuu aivan liian paljon lapsia ja nuoria oman kodin ulkopuolella.
    Minua harmittaa sellainen asia, kun järjestö, jonka lastensuojeluyksiköissä on korkeat vuorokausihinnat esiintyy operaattorin mainoksessa, "pyytäen" puhelimia heille sijoitetuille lapsille. Jos tavalliset sijaisvanhemmat kykenevät kattamaan lasten kulut kulukorvauksista, miten he eivät onnistu.
    Todellista köyhyyttä ja aineellista hätää on monilla lastensuojelun asiakasperheillä, joiden lapset asuvat omassa kodissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulta on mennyt ohi tuo puhelimien pyytäminen, katson niin vähän esim. televisiota. Puhuin vastauksessani Maille juuri siitä, miten hienoa on, että yksityiset ovat hankkineet ja paketoineet lahjoja jaettavaksi sellaisiin perheisiin , joiden lapset ehkä eivät muuten saisi yhtään lahjaa. Kyllä tässä kaikkien vempainten varusteluyhteiskunnassa sellaisella nuorella on vaikeaa, jolla ei niitä ole :(

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.