6. joulukuuta 2018

Koti on kansan kehto - #6


JOULUKALENTERI #6
HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ 101-VUOTIAS SUOMI!

Äiti lapsineen. Koti. Kotikasvatusyhdistyksen äänenkannattaja 1.1914.
- Kansalliskirjaston digitoidut aineistot.
sivu 302

☆☆☆

Millaisia ovat kodit jossakin maassa, sellainen on koko kansa. Kodit ovat kansan kehto ja kasvattaja. Kuinka tavattoman tärkeätä silloin on, että kodit ovat niin hyvät, onnelliset ja hyvin järjestetyt kuin mahdollista! Koti on kuitenkin sangen monimutkainen laitos, se on pienoiskoossa kuva yhteiskunnasta, etenkin jos perheessä on lapsia. Ja samaten kuin yhteiskunnassa on hallitsevia, johtavia ja alistettuja voimia, niin samaten on niitä kodissakin. Niin kuin tiedämme, ovat kodissa isä ja äiti hallitsevina, lapset ja palvelijat tottelevina.
(...) Kristityssä yhteiskunnassa on palvelijattarienkin asema tullut paremmaksi. Mutta kaikista yhteiskuntaluokista ovat he kuitenkin olleet huonoimmassa asemassa, koska he ovat olleet täydelleen isäntäväen mielivallan alaisia.

Ote Alli Trygg-Heleniuksen puheluonnoksesta, s.a. 
- Alli Trygg-Heleniuksen arkisto. Coll. 440.5.
sivut 306-307


Naisia Kansalliskirjastosta. Aarteita kirjaston kätköistä, toimittanut Marjut Hjelt, Into (2018)
TÄSTÄ avautuvat kaikki joulukalenterin luukut aikanaan.

Kirja on ostettavissa vuodenvaihteeseen asti vain Kansalliskirjaston palvelutiskiltä, Unioninkatu 36, Helsinki. Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Liity Kansalliskirjaston ystäviin / Tarkista aukioloajat

4 kommenttia:

 1. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  Tänä päivänä toivoisin rauhan ja tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden arvojen pysyvän jatkossakin maamme arvoina. Palvelijoiden asema on ollut todella kinkkinen ja tänä päivänä se on kinkkinen monessa maassa. Se kohdistuu selkeästi naisen asemaan.
  Hienosti voi todeta, että suomalaiset naiset saivat äänioikeuden melkein ensimmäisinä maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut hurjan ajatuksia herättävää lukea näitä sadan vuoden takaisia katkelmia. Suomessa asiat ovat menneet eteenpäin, mutta kaikenlaisia uhkia ja ikäviä asioita ympärillä on. Joulun ajan juhlapyhät tuppaavat minua herkistämään aika lailla, tulee paljon muistoja mieleen, sukupolvien ketjua ja muuta sellaista... Edesmennyt ensimmäinen anoppini järjesti aina upeat itsenäisyyspäivän juhlat. Kiitos Airi muistoista <3

   Kiitos kun kävit Mai, hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 2. Toistan itseäni, mutta kiitos linkistä.
  Avasin luukun vasta nyt, kun eilen etsimme peurojen perään rynnännyttä karkulaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, joku teidän koiruleista? Toivottvasti saitte ilman haavereita kotiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ Poistan kaikki jonkun mainoslinkin sisältävät kommentit. All comments containing an advertising link shall be removed.

Kirja vieköön! ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Kirja vieköön! noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.