8. joulukuuta 2018

On ehkä häpeämätöntä, että... - #8


JOULUKALENTERI #8
TÄNÄÄN JUHLITAAN SUOMALAISEN MUSIIKIN JA JEAN SIBELIUKSEN PÄIVÄÄ.

Pohjoismaisen harpputaiteen uranuurtajasta, harpputaiteilija Lilly Kajanuksesta otettu kuva 
1910-luvulta. - Erkki Melartinin arkisto. Coll.530.50.
sivu 139

☆☆☆

On ehkä häpeämätöntä, että lähestyn Teitä täysin henkilökohtaisella tervehdyksellä, jonka olisin aivan hyvin voinut lähettää teille joskus muulloinkin, olenhan usein tuntenut houkutusta siihen, mutta rohkeus tarttua asiaan on puuttunut. Haluan tuoda Teille vilpittömän kiitokseni kaikesta, mitä musiikkinne on minulle merkinnyt nuoruudesta alkaen tähän hetkeen. Se on ollut seuranani kuin hyvä henki, ojentanut minulle auttavan kätensä, kun olen kompastellut, antanut ilolleni siivet ja surulleni kyyneleet, se on lainannut muodon ja ilmauksen sille, mikä ilman sanoja ja hahmoa on pulpunnut sydämeni syvyyksistä. Sanat ovat liian köyhiä ja soinnuttomia kuvaamaan sitä, mitä olisin halunnut sanoa. Siihenkin tarvitsisin Teidän musiikkianne - ehkä jotain siitä, joka saa ilmauksensa Viidennessä sinfoniassanne - mutta jonka voin vain ilmaista yksinkertaisella ja nöyrällä sanalla ”kiitos”.

Esther Hjelt-Cajanuksen kirje Jean Sibeliukselle 6.12.1935. 
- Esther Hjelt-Cajanuksen arkisto. Coll. 80.28. Suomentanut Marjut Hjelt.
sivu 338

Säveltäjä Robert Kajanuksen tytär Lilly Kajanus-Blenner (1885-1963) suoritti harpunsoiton diplomin Pietarissa, minkä jälkeen hän oli kiinnitettynä Jaltan ja Bakun sinfoniaorkestereissa. Hän toimi harpunsoiton opettajana 1918–1950 Helsingin musiikkiopistossa, josta myöhemmin tuli Helsingin konservatorio. Kajanus-Blennerille myönnettiin Pro Finlandia -mitali 1957.



Naisia Kansalliskirjastosta. Aarteita kirjaston kätköistä, toimittanut Marjut Hjelt, Into (2018)
TÄSTÄ avautuvat kaikki joulukalenterin luukut aikanaan.

Kirja on ostettavissa vuodenvaihteeseen asti vain Kansalliskirjaston palvelutiskiltä, Unioninkatu 36, Helsinki. Naisia Kansalliskirjastossa on Kansalliskirjaston ystäväkirja eli sen myyntituotolla tuetaan kirjaston ystävätoimintaa ja työtä kulttuuriperinnön säilyttämiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Liity Kansalliskirjaston ystäviin / Tarkista aukioloajat

5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä. Olipa hieno luukku. Hyvää toista adventtia sinulle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos jälleen sivistystuokiosta ja hyvää toista adventtia sinulle.

    VastaaPoista
  3. Kaunis ja syvällinen kirje. Onneksi meillä on ollut Sibelius 💙

    VastaaPoista
  4. Kuinka paljon tietoa oletkaan jakanut joulukalenterissasi jo tähän mennessä. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, Esther, Mai ja Kirsti <3 Meillä on lahjakkaita ihmisiä vaikka kuinka, on syytä olla heistä ylpeitä. Ainolassa voisi taas piipahtaa...

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.