1. marraskuuta 2019

Lokakuussa luettua, nähtyä ja koettuaLokakuussa tuli ensilumi ja muutakin minulle maagista tapahtui. Pääsin vihdoin käymään Firenzessä ja matkaltani bloggasin kaksi postausta - Yönaisia jäljittämässä Uffizissa ja Natalia Goncharova Palazzo Strozzissa - tämä näyttely tulee muuten Ateneumiin ensi keväänä! Toki kävin ihailemassa Michelangelon Davidia Accademia Galleriassa; kävin Duomossa ja monessa muussa kirkossa sekä Medicien palazzoissa. Matka oli tietystikin ihana, Arno hohteli upeasti ja sää suosi.

Helsingin kirjamessuilla kävin bloggaripassilla kolmena päivänä ja kirjoitin torstain, lauantain ja sunnuntain tunnelmistani. Messut olivat elämys, vaikka vähän tukalasta tungoksesta motkotinkin.

Menoista huolimatta luin lokakuussa 10 kirjaa, eikä yhtään huonoa lukukokemusta mahtunut joukkoon. Kuulostelin, miltä kirjat tuntuivat ja sen mukaan valitsin minua eniten liikuttaneet kolme:


Riitta Jalonen - Tanssikaa! **** Tammi 2019
Aikatasot ja lyhyet välähdykset Elisabetin päänsisäisestä maailmasta välähtävät teoksen sivuilla. Väliin Elisabet on lapsi, joka puhuu nuoren äitinsä kanssa, tekee lumienkeleillään sodassa kuolleille enoilleen helpommaksi siirtymisen tämän maailman ja tuonpuoleisen välille. Lapsen hahmossa hän tarkkailee lapsuuskotinsa loputtomia lauantaitansseja Säkkijärven polkan jytisyttäessä lattialankkuja. Ennen kaikkea hän eläytyy äitinsä tunteisiin ja kohtaloon. Jossain kohtaa Elisabet listaa enoilta perittyjä fyysisiä piirteitään, ja tuntuu kuin myös kuolleiden hengissäpitämisen menettelytapakin olisi siirtynyt perinnöksi - äidiltä.
Teoksen kieli on kaunista ja runollista, ja tekstissä on maagisrealistisia elementtejä. Koko ikänsä suvun surutaakkoja kannettuaan Elisabet uskaltaa lopulta luovuttaa taakkansa Espanjassa näkemälleen luolamaalauksen biisonille. Se on niin vahva ja alkuvoimainen, ettei murru tämänkään raskaan surutaakan alla.


Cristina Sandu - Vesileikit ***** Otava 2019
Vesileikit on ohut ja nopeasti luettu, mutta se mietityttää pitkään. Häikäisevintä tässä vain 118-sivuisessa pienoisromaanissa on se, että Sandu on pystynyt loihtimaan vähiin sivuihin kokonaisen maailman ja kertomaan kunkin kuuden naisen koskettavat kohtalot vielä lyhyemmin, vain muutamalla sivulla. Kustantajan sivuilla sanotaan tätä maagiseksi kudelmaksi - ja sitä tämä on. Jokainen lause on harkittu ja hiottu, jokainen sana valittu niin, että se vie tarinaa eteenpäin ja taikoo lukijan lumoonsa. Kaunis kansigrafiikka ja kirjan nimi viestivät kepeää ja iloista kesäistä tarinaa, mutta siitä ei ole kyse. Tarina on koskettava, surullinenkin.
Sandu pakottaa lukijan lukemaan rivien välit. Cristina sanoi Seppo Puttosen haastattelussa halunneensa tutkia naisen eri rooleja, yksinäisyyttä, juurettomuutta ja vierautta toisissa kulttuureissa. Hän onnistui liikuttamaan minua syvästi tällä kokoaan suuremmalla pienellä kirjalla ❤︎


Sara Stridsberg - Rakkauden antarktis ***** Tammi 2019
Järkyttävä ja julma, mutta kaunis rumuudessaan. Armoa ei saanut Inni, mutta ei sitä saa lukijakaan. Kirjailija veivaa Innin murhan yksityiskohtia yhä uudestaan ja uudestaan. Olen lukenut nyt kolme teosta kirjailijalta ja tämä on kirkkaasti paras.
Stridsberg kirjoittaa upeaa kaunokirjallisuutta ja taikoo lukijan maagisella otteella lumoihinsa. Kirjaa ei oikein voinut panna syrjään, niin voimakas sen imu oli. Muisteluiden valossa Innistä välittyy fiksu ja ajatteleva ihminen, joka kertoo tarinaansa selkeästi ja tunteilematta, sortumatta sääli- tai empatiapisteiden kalasteluun. Tekstiin piiloutuvat terävät heitot nykymaailmasta ja nyky-Ruotsista jäävät mietityttämään. Keltainen lehdistö mässäilee surutta rikoksilla, joiden uhri on nainen. Myös dekkareita kuluttava yleisö voi tutkistella itseään: useimpien dekkareiden kidutettu tai murhattu uhri on nainen, nuori tyttö tai lapsi. Tällainen juoni myy parhaiten.

MUUT KOTIMAISET
Katri Kirkkopelto - Lintu sininen *** Lastenkeskus 2019
Riitta Konttinen - Aino Sibelius ***** Bazar 2019
Jussi Mäntysaari - Anti-Jante **** BoD 2019
Sofi Oksanen - Koirapuisto **** Like 2019

MUUT ULKOMAISET
Haruki Murakami - Tanssi tanssi tanssi **** Tammi 2019
Eeva Park - Viimeisellä rajalla **** Into 2019
Louise Penny - Kylmän kosketus **** Bazar 2019 Toivotan rauhaisaa pyhäinpäivää!

Kuvani ovat Museo di San Marcosta, joka on ollut luostari ja kävijä saa tutustua
munkkien pieniin kammioihin ja noiden vitriinien lasin alla oleviin käsin kirjoitettuhin ja
kuvitettuihin pyhiin teksteihin.

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut Koirapuiston, Kylmän kosketuksen ja Lintu Sinisen listaltasi. Hienoja kirjoja. Tuota Rakkauden Antarktista odotan kovasti, sillä olen tykännyt kirjailijan kahdesta aiemmasta suomennoksesta, vaikka ne ovat rajuja ja syvästi koskettavia teoksia molemmat.

  Hyvää Pyhäinpäivää ja Kekriä sekä lukuiloa Halloween aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai. Jotenkin osuu kohdalle tosi mieluisia kirjoja. Vaikeatahan niistä on elämyksellisimpiä valita. Juhlavaa kekriä & lukuiloa!

   Poista
 2. Sinulla on ollut rutkasti elämyksiä lokakuussa. Olet lukenut 10 kirjaa. Samma här. Tai vähän enemmän. Olen lukutoukka iltaisin. Olen todella kiitollinen, että löysin sinun blogistasi Stridsbergin Rakkauden antarkis-arvostelun. Luin aikaisemmat kirjat suuresti nauttien korunkauniista tekstistä ja syvistä, pakahduttavista sisällöistä. Ja mikä ihaninta, löysin eilen kirjastoasta uutuushyllystä Murakamin tanssi tanssi tanssi-kirjan. Nyt luen sitä hitaasti nauttien. Ihmetellen Murakamin lyhyen lauseen voimakasta vaikutusta ja karun kaunista elämänfilosofiaa.Hyvää pyhäinpäivää sinulle!  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja. Lokakuu oli minulle hieno ja elämyksellinen kuukausi. Näin ja koin Firenzessä loputtomasti kaikkea ihanaa - on muistoja talven hiljaisempien kuukausien varalle. Voi miten iloitsen, että löysit Stridsbergin - Murakaminhan olit jo löytänyt! Hyvät kirjat vaan liikuttavat sisintä, eikös ole hienoa <3 Rauhaisaa pyhäinpäivää sinulle myös.

   Poista
 3. Aina aika ajoin kuulee, kuinka kirjojen lukeminen on vähentynyt. Jännä juttu, ettei sitä kyllä kirjamessuilla huomaa. Ne ovat suosittuja ja väkeä todellakin tungokseen asti. Jotenkin jännä juttu. Toisaalta se fiilis, mikä kirjamessuilla on se on uskomaton. Itse olin Turun kirjamessuilla kolmena päivänä ja joka päivä hulinaa. Jäi kyllä hyvä fiilis ja rakkaus kirjoihin saa aina uutta potkua tällaisista kokoontumisajoista.

  Sulla on ollut hieno syksy. Satumaisia matkakohteita. Ja kaiken kruunaa varhainen lumisade. Hyvää pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta. Onnellinen ja elämystentäyteinen syksy! Vuosi sitten en päässyt kirjamessuillekaan kun podin murtunutta nilkkaa - hyvitystä siitä kurjasta ajasta.

   Kirjamessuilla on tosiaan hyvä ja innostunut tunnelma, ohjelmat monipuolisia ja meidän hienoja kirjailijoita on ihana kuunnella. Kyllä joku osa Suomen kansasta on kirjoihin selvästi lääpällään! Kaunista pyhäinpäivää sinullekin.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.