Syyskuussa oli aikaa lukea taas vähän enemmän ja lukemiseni painottui kotimaisiin uutuuksiin. Luin 14 kirjaa, joista 10 oli kotimaista ja peräti 12 tänä vuonna julkaistuja. Kävin katsomassa kaksi taidenäyttelyä: Järvenpään taidemuseossa kerrassaan upean meteorologi Seija Paasosen kuratoiman Sadejuovia ja pilvisäteitä ja Emmassa näyttelyn Michael Jackson On The Wall. Wee Gee -talossa oli Suomen kellomuseon tiloissa myös Koru ja Taito 80v -näyttely, joka esitteli nuorien korusuunnittelun ja kellosepäntyön opiskelijoiden näyttäviä ja moderneja töitä. Ulkoilin paljon ja puutarhassakin riitti hommia talvea ennen. Syyskuussa lukemani kirjat olivat todella hienoja. Valitsen kolmen kärkikolmikkoon tällä kertaa vain vahvoja kotimaisia ja annan kunniamaininnan Édouard Louisin Ei enää Eddylle.
Édouard Louis - Ei enää Eddy ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Anna Elina Isoaro - Tämänilmaiset
Kun täysiaikainen lapsi kuolee kohtuun, surulla ei ole määrää. Aihe on niin traaginen ja Isoaron lähestymistapa niin kaihtelematon, että luin runoteosta sydän sykkyrällä. Runot eivät hyssyttele aivätkä silottele, vaan Isoaro käyttää brutaaleja, mutta tosia sanoja: ”Ääni värisemättä väitämme että olet varten taivasta luotu.” Erityisesti pidin Kalevala- ja Kanteletar-vaikutteisista runoista ja itkuvirsiperinteestä kumpuavista kehtolauluista.
Olli Jalonen - Merenpeitto
Voi että Olli Jalonen on taitava! Pienen sainthelenalaispojan Anguksen elämäntarina vei täysin mennessään, kuin olisin itsekin siirtynyt 1600-1700-lukujen vaihteen Lontooseen ja eteläisille vesille. Tämä on kertomus Edmond Halleyn uskomattomista tutkimuksista, mutta ennen kaikkea tutkielma ulkopuolisuudesta, siitä että kahden kerroksen väen säätykuilua on mahdoton ylittää.
Tuire Malmstedt - Mykkä taivas / Isa Karos #2
Mykkä taivas on minusta vielä vahvempi ja jännittävämpi kuin vuoden esikoisdekkariksi valittu Pimeä jää. Syksyinen Saimaa velloo uhkaavana ja pelottavana; paha vaanii ihmisiä - ja tappaa joutsenia. Uusi hurja henkirikos liippaa kovin läheltä Savonlinnan poliisikuntaa ja uuvuttaa Isa Karoksen ja Niiles Aarnikosken koko tiimin.⠀Visuaaliset, upeat näyt karmivat selkäpiitä ja tulevat iholle. Tunnelmat olivat tiheitä ja pelottavia.
Tämä Louisin omaelämäkerrallinen romaani kohahdutti Ranskaa ilmestyessään viisi vuotta sitten. Sanottiin, ettei kirjan kuvaamaa köyhyyttä ole. Sanottiin, ettei tuollaista homofobiaa Ranskassa ole. Rankkojen muistojen pöyhiminen oli varmasti rankkaa, mutta vain yhdessä kohtaa teosta Louis tunnustaa itkeneensä tapahtuneesta kirjoittaessaan. Hurja, raaka ja brutaali, surullinen teos.
Claire Aho, Kjell Westö - Helsinki 1968
Pasi Klemettinen - Karjalan räyhähenget
Heidi Köngäs - Mirjami
Ester Nuori Leppä - Lauluja avaruudesta
Eppu Nuotio, Pirkko Soininen - Punainen vaate
Anne Roth - Sekundakroppa
Petri Tamminen - Musta vyö
MUUT ULKOMAISET:
Elena Ferrante - Amalian rakkaus
Clare Makintosh - Lopun jälkeen
Rosella Postorino - Suden pöydässä
Toivotan kaikille Turun kirjamessuille aikoville antoisaa messuviikonloppua.
Itse lennähdän silloin Firenzeen Tuijan ja Mia Kankimäen yönaisten innoittamana.
En tiedä näenkö Italian renessanssin naistaiteilijoiden, esim. Artemisia Gentileschin töitä,
En tiedä näenkö Italian renessanssin naistaiteilijoiden, esim. Artemisia Gentileschin töitä,
mutta Botticellia aivan varmasti!